Kanser Hastaları Nasıl Beslenmeli

Kanser Hastalarında Beslenme çok büyük bir öneme sahiptir. Mutlaka tedavi sırasında uygulanan Kemoterapi veya Radyoterapi ile beraber dengeli beslenme tedavide dikkatle yer almalıdır.  Beslenme kanserli hastalarda kalori açısından negatif yönde olmalıdır. Hasta yakınlarında genel olarak kanser hastalarını beslenme yönünden çok büyük baskı altına alırlar. Ancak kişideki zayıflama güç kaybı ( Kemoterapi sebebiyle olur) aynı zamanda kanser hücresinin gelişiminin önünde bir engeldir. Kemoterapi de kullanılan ilaçlar zaten kanser hücrelerini yok ettiği gibi kanserleşmeyen hücreleri de yok etmektedir. Zaten bu sebeple saçlarımız dökülmektedir.

Kemoterapi sırasında hastalarda ilaçların yan etkisi olarak hastalarda iştahsızlık , bulantı , kusma gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Özellikle bu dönemde hastalar düzenli beslenmeye sürekli teşvik edilmelidir.  Düzenli Beslenme Sırasında Vitaminler Kesinlikle ihmal edilmemelidir. Kemoterapi alan hastalarda karışık sebze suyu kokteyleri günde yarım çay bardağı geçmeyecek kadar içirilebilir. Tedavi sırasında kullanılan çeşitli kişilerin önerdiği dere otu çörek otu veya çeşitli sitelerde yayınlanan bitkisel ürünler bizce kesinlikle kullanılmamalıdır. Çok az miktarlarda doğal ürünleri tüketim zararlı değildir. Ancak bu sitelerde özellikle bitkisel ürünler çok yoğun konsantrasyonlarda hap ve şurup olarak verilmektedir. Bir çok Kemoterapi ilacı ise böbrekleri veya karaciğer fonksiyonlarını etkilemektedir. Kullanılan bu bitkisel ilaçlar ise  böbreklerde ve karaciğerde  büyük yük oluşturmakta ve kemoterapi gören hastayı çok büyük oranda yıpratmaktadır. Kanser hastalığına yakalanmış birçok kişi son bir çare olarak bu bitkisel ilaçları dener ancak sonuç her zaman hüsrandır. Eğer bu tip ilaçları mutlaka kullanmak isitiyorsanız ! Mutlaka onkoloji doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz. Kanser hastalarının beslenmesi kesinlikle çok kolay bir iş değildir. Başınıza Gelecek Sorunlardan bazıları ;

  1. Kemoterapi Gören Hasta İştahsızlık sorunu yaşadığından yemek İstemeyecek ( Bu gibi problemleri ara öğünleri çok sıklaştırarak halledebilirsiniz. Gerektiğinde ara öğünleri 15’e kadar çıkarabilirsiniz )
  2. Yine aynı şekilde bazı hastaların aklında şu Soru olabilir ? ‘ Nasıl olsa Ölmiyecekmiyim’ Mutlaka beslenme konusunda Psikolojik motivasyonu sağlayın. Gerekirse Doktorunuzdan psikolojik danışmanlık isteyin.
  3. Özelikle kemoterapi sırasında Mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler olduğunda mutlaka doktorunuza danışınız.

Beslenme sırasında nelere dikkat etmeliyiz ?

  1. Kanser hastaları kesinlikle sofradan ayrı tutulmamalıdır. Sofradan ayrı bir yerde ayrı bir yemek menüsü yapılamamalıdır. Siz Ne yiyorsanız kanser hastalığına yakalanan kişide aynı şeyleri tüketmelidir.
  2. Fastfood tarzı hazır yiyecekler , konserveler tüketilmemelidir.
  3. Kanser hastası olmadan önceki beslenme menüsünde çok büyük değişikliğe gidilmemelidir.
  4. Günde Yarım çay bardağını geçmeyecek sebze suyu, orantılı et ve sebze yemekleri , hazır ürün içermeyen çorbalar özellikle yeterli miktarda su tüketimi bütün bunlar  Kanser hastalarında beslenme açısından yeterlidir. Herkesin bildiği tuz ve şekerden uzak durulmalıdır.

Kanser hastalarında tedavi günümüz çağında mümkündür. Lütfen bu yazıyı okuyan bir hasta veya hasta yakını olarak moralinizi bozmayınız. Çoğu kanser hastası hastalığa gösterdiği direnç, dengeli beslenme ve tedavi ile şu an normal yaşamına devam etmektedir. Doktor olarak sizden ricam ; Bitkisel tedavi veya çevrenizdeki kişilerin şu bitki iyi geliyormuş sözlerine kulak asıp zaman kaybetmeyin.

 

 

Kanser hastaları nasıl beslenmeli

Bir cevap bırakın