Akciğer İltihabı (Zatürre)
Tıp dilinde akciğerlerin iltihabı pnömoni olarak ifade edilir. Akciğer enfeksiyonu akciğerlerin virüsler veya bakteriler tarafından enfekte olması ile oluşur. Özellikle 65 yaşının üstünde 2 yaşının altında çocuklarda tehlikeli sonuçları olabilir. Ayrıca Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gibi kronik hastalıklarda üzerinde dikkatle durulması gereklidir.
Pnömoni Belirtileri (Akciğer İltihabı)
Özellikle öksürükle ile gelen balgam akciğer iltihabı için çok önemli bir bulgudur. Ateş, halsizlik, öksürük sırasında yan ağrısı diye tabir edilen koltuk altının alt kısmında bıçak saplanır tarzda ağrı gibi belirtiler oluşmaktadır. Hasta soluk alıp verirken nefesini rahat alamamaktan şikayet eder.
Akciğer İltihabı tanısı Nasıl konur ?
Akciğer iltihabında tanı doktorun solunum seslerini dinlemesi sırasında ince ral denilen belirli patolojik sesleri duyması ve akciğer filmi görüntülenmesi ile konur. Ayrıca bazı kan testleri tanıyı koymaya yardımcı olur.
Akciğer İltihabı neden olur?
Akciğer iltihabı özellikle immun (vücudun kendini koruma mekanizmaları) sistemi azalmış insanlarda ortaya çıkar. Ayrıca özellikle bebeklerde besinlerin akciğere kaçması (aspire edilmesi) sonucu da oluşabilmektedir. Bununla beraber uzun süren gribal enfeksiyonlar ( grip veya nezle) gibi durumlarda akciğer iltihabı oluşabilmektedir. Ayrıca yine tonsillit iltihabında pnömoni oluşabilmektedir.
Akciğer İltihabı Tedavisi ve Önemi
Akciğer enfeksiyonunda doktor tarafından antibiyotik tedavisi verilir. Özellikle akciğer iltihabında karıştırılmaması gereken durum kuru öksürüğün akciğer iltihabı olarak düşünülmemesi gerekir. Kuru öksürük daha çok geçirilen grip veya nezle gibi bir hastalıktan dolayı oluşan geniz akıntısına bağlıdır.