Anemi (Kansızlık)

Anemi yani kansızlık vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin eksik olması sonucunda ortaya çıkar. Vücutta yeterli oksijen taşınamadığından dolayı bir bitkinlik hali oluşur. Bir çok anemi (kansızlık) çeşidi ve kendine göre nedeni vardır. Aneminin en sık görülen nedeni kan kaybıdır. Anemi hafif ve ileri seviyede olmak üzere ortaya çıkabilir. Özellikle halsizlik gibi bir şikayeti olan insanların mutlaka kansızlık yönünden incelenmesi gerekir. Anemi bir çok önemli hastalığın ilk belirtisi olabilir. Bu sebeple bitkinlik şikayetinde mutlaka doktora başvurmamız gerekmektedir. Tedavisi aneminin hafif veya ileri seviyede olmasına göre değişiklik gösterir. Bazen sadece bazı diyetler ile kansızlık tedavi edilebilir.

Anemi nedenleri nelerdir?

Anemi yani kansızlığın en sık nedeni vücutta oluşan kanamalardır. Vücutta oksijen taşıma ile görevli kırmızı kan hücreleri kanamaya bağlı olarak veya kırmızı kan hücrelerinin üretimindeki  azalmaya bağlı olarak azalır ve kansızlık oluşur.

Anemi çeşitlerine göre Kansızlık nedenleri:

Demir eksikliği anemisi  Genel vücutta demir elementinin eksikliğine bağlı olarak oluşur. Genel olarak vücuttaki kanamalarda, adet kanamalarında , ülsere bağlı kanamalarda, bazı kanser  türlerinde, bağırsaklardaki poliplerde ki kanamalarda aspirin veya nonstreoid anti inflamatuvar ilaçlar ile oluşan kanamalarda dışarıdan yeterli demir elementi alınamadığından demir eksikliği anemisi oluşur.

Vitamin eksikliğine bağlı oluşan anemi  Kırmızı kan hücreleri demir elementine ihtiyaç duydukları gibi dışarıdan vitamin B12 ve folat vitaminlerine ihtiyaç duyarlar. Yetersiz beslenme veya diyet gibi durumlarda bu vitaminlerin eksikliği söz konusu olabilir. Ayrıca bağırsaktan yeterli miktarda emilemediğinde bu kansızlık türü ortaya çıkar.

Kemik iliğinde üretim bozukluğuna bağlı oluşan anemi Kemik iliğinde kan hücrelerinin üretiminde bozukluğa bağlı olarak oluşur.

Hemolitik anemiler Alyuvarların (kırmızı kan hücrelerinin) normal ömürlerini tamamlamadan yıkıma uğrayarak kan dolaşımından uzaklaşması durumudur. Bu durumda kırmızı kan hücreleri azalacağı için hemolitik anemiler oluşur.

Anemi belirtileri nelerdir?

Aneminin Bir çok belirtisi mevcuttur. Ançak öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Yorgunluk
  • Soluk Cilt
  • Hızlı ve Düzensiz Kalp atışı
  • Nefes Darlığı
  • Göğüs Ağrısı
  • Baş Dönmesi
  • Zihinsel Bulanıklık
  • Soğuk el ve ayaklar
  • Baş ağrısı

Genellikle hafif seyirli kansızlıkta hiç belirti vermez. Aneminin hafif veya ağırlığına göre bir çok farklı belirti verebilir. Bu şikayetlerden en az bir tanesi doktorunuza görünmeyi gerektirir.

Anemi tanı ve tedavisi nasıldır?

Anemi genellikle doktorun muayanesi sırasında hastanın şikayetlerine göre konulur. Şikayetlere göre hastadan alınan kan tahlilinde hemoglobin değerinin erkeklerde 13 gr/dl ın altındaki değerler , kadınlarda 12 gr/dl ın altında çocuklarda ise 11 gr/dl ın altındaki değerler anemi kansızlık olarak değerlendirilir. Anemi tedavisinde ağızdan demir tedavisi, B12 vitamin tedavisi verilir. Eğer anemi nedeni kemik iliğinden kaynaklanıyorsa kemik iliği biyopsisi sonucuna göre konulan tanıya uygun tedavi verilir.

Bir cevap bırakın