Akustik nöroma sekizinci kraniyal sinirde gelişen, kanser olmayan bir büyümedir. Aynı zamanda vestibülokoklear sinir olarak bilinen sinir, iç kulağı beyne bağlar ve iki farklı bölümden oluşur. Bir kısmı ses iletiminde rol oynar; diğeriyse iç kulaktan beyne denge bilgisi gönderir. Bazen vestibüler schwannomlar veya nörilemmoma olarak da adlandırılan akustik nöroma, genellikle birkaç yıllık bir süre içinde yavaş yavaş büyür. Beyni işgal etmese de, büyürken onu zorlayabilir. Büyük tümörler yakındaki, yüz ifadesini belirleyen kasları ve duyumu kontrol eden kraniyal sinirler üzerine baskı yapabilir. Eğer tümörler beyin kökü ya da beyinciğe baskı yapacak kadar büyürse bu ölümcül olabilir.
Resimde Bilgisayarlı tomogrofi ile kırmızı ile gösterilen bölümde akustik nöroma gelişimi görülmektedir.
Akustik nöroma Nedenleri Nedir ?
Akustik nöromaların neden ortaya çıktığı bilinmemektedir.
Akustik nöroma Belirtileri Nedir ?
İlk ortaya çıkan belirti genellikle yaşlanmaya atfedilen işitme kaybıdır. Dolayısıyla tanı süreci genellikle gecikir. Sinir sisteminin bir hastalığıdır. Hastaların %90’ında tek taraflı işitme kaybının yanı sıra genellikle kulakta uğultu veya kulak çınlaması vardır. İşitme kaybı genellikle yavaş yavaş gelişir ancak nadiren ani gelişen işitme kaybı da olabilir. Tümörün olduğu kulakta dolgunluk, bası hissi de olabilir. Sekizinci sinirin denge kısmı da etkilenen yerde olduğu için tümörün büyümesi sürecinde dengesizlik sorunları yaşanabilir. Bu Belirtiler dışında nadir olarak ;
- Başağrısı. Sabah uyanınca veya gece uykudan uyandıran tarzda olabilir. Yatınca ve ayağa kalkınca artabilir. Öksürme ve aksırma ile şiddetlenebilir ve bulantı-kusma ile birlikte görülebilir.
- İşitme kaybıyla orantısız bir konuşmayı anlayamama durumu.
- Baş dönmesi
- Yüzde ya da kulakta uyuşukluk
- Yüzde ya da kulakta ağrı
- Geçici görme bozuklukları
Neden Akustik nöroma Hastalığı olur ?
Nörofibromatozis tip II (NF2) adı verilen bir sendromu bulunduran hastalarda görülebilir. Ayrıca aşırı düzeyde radyasyon almış bireylerde de görülebilir. Ancak bu hastaların sadece %5 lik kısmını oluşturur. Büyük oranda bu hastalığın nedeni bilinmemektedir.
Akustik Nöroma hastalığına Nasıl Tanı konulur ?
Özelikle hastalara MR (manyetik rezonans ) yöntemi ile belirtileri taşıyan kişilere tanı konulabilir.
Akustik Nöroma Nasıl Tedavi Edilmelidir ?
Tedavide büyüyen tümör cerrahi işlemle çıkarılır. Yada tek doz radyoterapi uygulanabilir.