Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (Baş Dönmesi)

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo ,  vertigounun ( baş dönmesi ) en sık sebebidir. Baş dönmesi ile gelen kişilerde genelde altta yatan Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo  hastalığıdır. Özellikle bu hastalıkta hastanın değişen pozisyonuyla hastalığın şiddeti artar yada azalır. Mide bulantısı büyük oranda bu hastalığa eşlik eden bir belirtidir. Özellikle hastalarda başı sabit tutma hareket ettirmemeye yönelik bir eğilim mevcuttur.

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo  Neden olur ?

Kulak içerisinde bulunan bazı kanallar içerisinde ( semisirküler kanallar ) taş oluşur. Bu taşların kulak semi sirküler kanalarında hareket etmesi ile BPPV oluşur.

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo  Nasıl Belirti Verir ?

  • Baş Dönmesi
  • Bulanık Görme
  • Mide Bulantısı

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo  Nasıl Tanı Konur ?

Özellikle Fiziksel muayene ile tanı konulur. Özellikle Dix-Hallpike-Testi ile oluşan gözde oluşan nistagmus ile belirti verir. Ayrıca MR çektirilerek kesin tanı konulabilir.

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo  Tedavisi Nasıl olur ?

BPPV tedavisinde Epley manevrası tedavi edici bir uygulamadır. Bunun dışında mide bulantısı ve baş dönmesi için ilaç kullanılabilir. Ancak hastalığı tedavi edici değildir. Bu hastalıktan kurtulmanın en iyi yolu “Epley Manevrası” dır.

Epley Manevrası

Bir cevap bırakın