Altına İşeme Hastalığı

Altına İşeme ( kaçırma ) Hastalığı (Enürezis nocturna) genelde 4-5 yaşından sonra meydana gelen idrar kaçırmasını ifade eder. Çocuklar 2 yaşından itibaren tuvalet eğitimi ile genel olarak 4 yaşına kadar idrarını söylemeye başlar. Bu yaştan sonra başlıyan idrar kaçırma sorunu ilerleyen yaş ile beraber hem bu hastalığa yakalanan insanı hem ailesini yıpratır. Belli bir yaştan sonra alta bez bağlamak gibi çözüm yolları üretilmeye çalışılır. Ancak bu yöntem bir çözüm yolu değildir. Altına kaçırma sorunu hemen psikolojik nedenlere bağlanmamalıdır. Tahmin edildiği kadar az rastlanan bir hastalık değildir. 8-11 yaş arasındaki çocuklarda ,  20 çocuktan bir tanesi bu hastalığa yakalanmaktadır. Bu hastalığında Tedavisinde en önemli kısım hastalığın nedenini belirlemesidir.

Altına İşeme Hastalığı Nedenleri Nedir ?

  • Küçük mesane ( Bazı çocuklar çok küçük mesaneye sahiptirler gece yattığında mesane çok çabuk dolar. )
  • Hormonal Sorunlar ( Bazı çocuklarda geceleri yetersiz ADH (antidiüretik) hormonu salgılanması idrar kaçırmaya sebep olur )
  • Stress ( Yeni okula başlamak , ev dışında başka bir yerde yatmak )
  • İdrar Yolu enfeksiyonu
  • Uyku Apnesi ( Özellikle sık bademcik infeskiyonu, ponomoni gibi hastalık geçiren çocuklarda Solunum sıkıntısı nedeniyle idrar kaçırma görülebilir.)
  • Diyabet ( Özellikle geceleri idrar kaçırma şeker hastalığının bir işareti olabilir. İdrar kaçırma ile beraber genelde iyi iştaha rağmen kilo kaybı ve yorgunluk vardır .  )
  • Süreki Kabızlık olması ( Düzensiz barsak hareketleri olması çocuğun mesanesinde yeteri kadar idrar toplayamamasına sebep olur )
  • İdrar yollarındaki yapısal (anatomik ) Sorunlar ve Mesaneyi uyaran sinir sistemindeki sorunlar bu hastalığa sebep olabilir.
  • Genetik yatkınlık

Altına İşeme Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur ?

Öncelikle çocuğa işeme günlüğü yapmayı öğretmek ve bunun                   sıkılacak bir durum olmadığını anlatmak tedavi sürecinin başlangıcında önemlidir.

  1. İşeme Alarmı ( Çocuğun iç çamaşırına bağlanan bir aletle iç çamaşırında nem idrar olduğunda Alarm çalar çocuğu uyandırır.Uyandığı anda çocuk tuvalate götürülür. )
  2. İlaç Tedavisi ( Çocuklarda işeme sorunu için bir çok ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Mutlaka bunun için Doktorunuza başvurunuz)
  3. Çocuğun uyku düzenini Değiştirmek ( Çocuğu 3 saatte bir kaldırıp tuvalete götürmek)
  4. Sıvı alımının düzenlenmesi (çocuğun günlük sıvı alımı gözden geçirilip düzenlenmelidir. Günde 6-7 kez 250 ml kadar sıvı olacak şekilde düzenlenme yapılmalıdır.

Bütün bu tedaviler arasında dikkat edersiniz 15 yaşındaki erişkin bir bireyin altına bez bağlamak yoktur. Bu hastalık çok rahat bir şekilde doktor arkadaşlarımız tarafından tedavi edilmektedir.

 

enürezis

 

Bir cevap bırakın