Akromegali

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Büyüme hormon fazlalığının neden olduğu bir hastalıktır. Yavaş ilerleyen bu hastalık erişkinlerde ellerde, ayaklarda büyümeye ve yüzde kabalaşmaya neden olur. Çocuklarda ergenlik çağından önce geliştiğinde ise devlik oluşturur. Nadir bir hastalık olan akromegali milyonda 30-40 kişide tespit edilmektedir. Genellikle kadın ve erkekler eşit oranda etkilenir ve en sık olarak 40-50 yaşlarında görülür. Hastalık çok yavaş ilerlediği için akromegali hastalarının tanı alması için yıllar geçebilir. Akromegali, beynimizin altında yer alan ve ”hipofiz bezi” olarak adlandırılan organımızda gelişen adenomun (iyi huylu tümör), aşırı miktarda büyüme hormonu salgılaması sonucunda meydana gelir.

akromegali

Akromegali Hastalığında Belirtiler

En önemli belirti ellerde ve ayaklarda oluşan büyüme ve şişlik nedeni ile yüzüklerin dar gelmesi ve ayakkabı numarasının yıllar içinde artmasıdır. Yüzde kabalaşma, yüz kemiklerinde genişleme, dilde ve burunda büyüme olur. Diş araları açılır ve çene öne doğru çıkar. Sık görülen diğer bir belirti ise terlemedeki artış ve ciltteki kalınlaşmadır. Hipofiz adenomunun baskısı nedeni ile başağrısı gelişir ve görme bozuklukları oluşur. Halsizlik, yorgunluk ve eklemlerde ağrı görülür. Hastalar, kabızlık ve hemoroide bağlı kanamadan yakınırlar.

Akromegali Neden Olur ?

Hipofiz bezinde adenomdan (iyi huylu tümör)  hormon salgılanması nedeni ile olur.

Akromegali Tanısı nasıl konur?

Akromegali tanısı GH (Büyüme hormonu) ölçümü ve IGF-1 (insülin benzeri büyüme faktörü) ölçümü ve ayrıca beyin MR ile tümörün gösterilmesi ile konur.

Akromegali Tedavisi

Akromegali Tedavisinde Cerrahi veya radyoterapi uygulanır.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video title=”Akromegali nedir?” link=”http://www.youtube.com/watch?v=kyZl9IQFlMg”][/vc_column][/vc_row]

Bir cevap bırakın