Diyabet – Şeker Hastalığı
Diyabet yani şeker hastalığı kan şekeri seviyesinin normalde olması gerektiğinden yüksek olması olarak tanımlanır. Kan şekeri açlıkta bakıldığında 120 nin üstünde toklukta bakıldığında ise 200 üzerinde çıkarsa şeker hastalığı tanısı konulur. Eğer kan şeker düzyeniz 100-126 arasında ise gizli şeker olabilirsiniz. Mutlaka Ogtt denilen testi olmalısınız. Diyabet hastalığı ikiye ayrılır.
Tip 1 Diyabet (insüline bağımlı)
Tip 1 diyabet nedir ? Tip 1 diyabet insulin hormonu salgılayan pankreas organın işlevini yitirmesi sonucu oluşur. İnsulin hormonu salgısı tamamen durduğundan dışarıdan insülin alınması gereklidir. tip 1 diyabetin sebepleri arasında çeşitli virüsler toksinler ve insanın kendi koruyucu mekanızmaları (immün sistem) bulunmaktadır.
TİP 2 DİYABET ( insüline bağımlı olmayan)
tip 2 diyabet nedir? Tip 2 diyabette insilün hormonu yeterlidir. Ancak insülün hormonuna hücreler duyarsızlaşmıştır. Tip 2 diyabette ise obezite, metobolik sendrom, çeşitli ilaçlar ve genetik faktörler etkilidir. Şeker hastalığında diyet ve sağlıklı yaşam çok önemlidir. Diyet olarak %35 yağ , %50 karbonhidrat %15 protein olucak şekilde beslenilmelidir.
Diyabet hastalığı neden önemlidir ?
Şeker hastalığında ketoasidoz koması nonketotik koma gibi insan hayatını tehdit eden komplikasyonlar görülebilir. Ancak esas TEHLİKE şeker hastalığının sinsi bir şekilde insanın kalp, beyin , damarlar ve böbrek gibi organları tehdit etmesidir. Kalp krizini, böbreklerin tamamen işlevini yitirmesi(diyalize muhtaç kalmak) , beyin kanaması geçirme ve diyabetik ayak gibi uzun dönemde bir çok hastalığa sebep olur. Mutlaka gereken önem diyabet hastalığında gösterilmelidir. Diyete, spora ilaçların düzgün kullanılmasına büyük önem verilmelidir. Altı ayda bir mutlaka hemoglobin A1 c Kontrolü yapılmalıdır. Şeker hastalığından gereken özeni gösterdiğimiz sürece son derece rahat ve güzel bir yaşam sürebiliriz.