Grip Nasıl Bir Hastalıktır ?
Grip üst solunum yolu hastalığı (boğaz,burun hastalığı ) olarak adlandırılır. Virüslerin (influenza) neden olduğu bir hastalıktır. Grip hastalığında akciğerler etkilenmez. Ancak uzun süren gribal enfeksiyonlarda akciğer etkilenerek akciğer iltihabı oluşturabilir.
Grip Belirtileri
Hastalarda geniz akıntısına bağlı olarak kuru öksürük (Balgamsız) görülür. Bu kuru öksürük gıcıklanma tarzındadır. Boğazınıza bir şey takılmış gibi hissedersiniz. Halsizlik, baş ağrısı, ateş, iştahsızlık ve bütün vücutta kırgınlık ağrı olarak kendini gösterir. Ayrıca burun tıkanıklığı, burun akıntısı ,boğaz ağrısı ve yutkunurken boğazda ağrı hissi görülebilir.
Grip tedavisinde yatak istirahatı , bol sıvı tüketilmesi, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılması yeterlidir. Grip hastalığında şikayetler genellikle 3-5 gün arasında kendiliğinden geçer. Bakteriyel bir durum olmadığından antibiyotik kullanımına gerek yoktur.
Grip Aşısı
Grip aşısı ağustos-eylül döneminde yapılması gereklidir. Grip aşısı insanlarda %70 oranında koruyucu etki gösterir. İnsanlarda grip yapan etken influenza virüsüdür. Aşının %100 yüz koruyucu olmamasının sebebi bu virüsün çok sık mutasyona uğramasından kaynaklanmaktadır. Grip aşısı gebelerde, yaşlılarda (65 yaş üstü), Kronik hastalıklar , dalağın alınması (splenektomi) gibi durumlarda önerilmektedir.
Grip Ne zaman Tehlikelidir ?
Grip genelde immun sistemi zayıflamış kişilerde tehlikeli arz eder. Gebelerde , yaşlılarda ve yenidoğan bebeklerde tehlikeli olabilir. Bu sebeple bu hastalarda dikkatli takip edilmelidir.
Grip Hangi Hastalıklardan Ayrılır?
Grip tek başına bir hastalıktır.Çoğu zaman Faranjit, tonsillit (Bademcik iltihabı) , rinit ( Nezle), Sinüzit gibi hastalıklar ile karıştırılmaktadır. Ancak bütün bu hastalıklar ile tek ortak noktası üst solunum yolu hastalıkları olarak adlandırılmasıdır.