Bademcik iltihabı Bademcik Şişmesi

Bademcik İltihabı Bademcik Şişmesi

Bademcik İltihabı ve Bademcik Şişmesi  Tıp dilinde Tonsillit olarak adlandırılır. Bademcikler iltihaplandığında  büyümeye(şişmeye), kızarmaya, üzerinde sarı iltihap birikmesine neden olurlar. Bu duruma Akut tonsilit denir. Bademcik iltihabı genellikle 2 yaş ile 50 yaş arasında görülür. İki yaşın altında Elli yaşın üstünde ender olarak görülür.

Bademcik İltihabı Belirtileri

  • Boğazın altında Bezelerde (Lenf bezleri) şişlik
  • Ateş (39-40 dereceyi bulabilen ateş)
  • Kötü Ağız kokusu
  • Halsizlik, yorgun, eklemlerde ağrı
  • Baş Ağrısı

 

Bademcik İltihabı Tedavisi

Hastaların %80’ninde etken virüslerdir. Bu kişilerde Antibiyotik tedavisine gerek yoktur. Bakterilerin yol açtığı bademcik iltihabında ise antibiyotik kullanılabilir. Ancak bunun kararını doktor vermelidir. Sık tekrarlayan bademcik enfeksiyonlarında ve normal boyutundan çok büyük olan durumlarda bademcik ameliyatı doktor tarafından önerilebilir. İlaçla tedavi dışında mutlaka bol sebze ve meyve tüketimi, bol sıvı gıda tüketilmesi ve yatak istirahati önerilir.

Bademcik İltihabının Önemi

Bademcik iltihabı özellikle çocuklarda Akut Romatizmal Ateş (Romatizmal Kalp İltihabı), Akut Glomerülonefrit (böbrek iltihabı) ve Pnomoni (Akciğer Enfeksiyonu) yapabileceğinden üzerinde önemle durulması gerekir.

Bir cevap bırakın